Το μυστήριο του γάμου στην ελλάδα είναι συνδεδεμένο με την ίδια τη δομή της κοινωνίας μας. Ο θρησκευτικός γάμος, συγκεκριμένα αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του ζευγαριού και συμβολίζει την έναρξη της νέας τους ζωής σαν αυτόνομα όντα, αλλά και ως μια νέα οικογένεια.
Οι γάμοι στην Ελλάδα είναι πλούσιοι σε θρησκευτικούς συμβολισμούς, άφθονο χορό και υπέροχο φαγητό. Κάθε μέρος της Ελλάδας έχει τα δικά του ήθη και έθιμα, τα οποία με την πολυχρωμία και τη γοητεία τους, συναρπάζουν τον οποιοδήποτε. Είναι τόσα πολλά και διαφορετικά σε κάθε περιοχή, που ο Τέλειος Γάμος έχει διαλέξει ένα δείγμα από όλη την Ελλάδα. Ίσως κάποιο από αυτά, δώσει έμπνευση και ιδέες για την οργάνωση του δικού σας γάμου.
Πριν από τη γαμήλια τελετή
Μία από τις αγαπημένες γαμήλιες παραδόσεις είναι το στρώσιμο του κρεβατιού. Γίνεται μεγάλο γλέντι κατά τη διάρκεια του στρωσίματος του συζυγικού κρεβατιού, το οποίο στρώνουν νέες, ανύπαντρες κοπέλες με άσπρα σεντόνια και ένα λευκό, χειροποίητο κουβερλί. Τα μωρά των φίλων και της οικογενείας αφήνονται να στριφογυρίζουν πάνω στο στρώμα του γαμήλιου κρεβατιού, το οποίο είναι στολισμένο με κουφέτα, ρύζι και ... χρήματα, για να φέρουν γονιμότητα, ευημερία, οικονομική άνθηση και καλοζωία στο ζευγάρι.
Γουρλίδικα φυλαχτά
Γαμήλια τελετή
Γαμήλιες τελετουργικές πράξεις
Υπάρχουν πολλά και μοναδικά τελετουργικά που γίνονται κατά διάρκεια της δεξίωσης του γάμου. Σπάσιμο πιάτων και γαμήλιες συνταγές:
Σπάσιμο πιάτων
Σε κάποια μέρη της Ελλάδας, το παλιό έθιμο του σπασίματος των πιάτων συνεχίζεται. Ένα κοντινό μέλος της οικογένειας, συνήθως η μητέρα ή η αδελφή, αρχίζει την «καταστροφή», πετώντας ένα πιάτο στη πίστα. Γρήγορα ακολουθούν και οι άλλοι τις κινήσεις της, τη φωνή και το γέλιο της, καθώς τα πιάτα κομματιάζονται. Τα σπασμένα πιάτα συμβολίζουν τη καλή τύχη, την ευτυχία και τη μονιμότητα στο συζυγικό βίο. Αλλά εάν αυτό δεν είναι αρκετό, οι κοντινοί συγγενείς της νύφης θα καρφιτσώσουν πάνω της χρήματα για περισσότερη καλή τύχη.
Γλυκά και ψωμιά
Το φαγητό είναι ένα πολύ βασικό στοιχείο στον Ελληνικό γάμο. Σε μερικά νησιά της Ελλάδας, οι γυναίκες ψήνουν ψωμιά και τα διακοσμούν με χάντρες και λουλούδια. Επίσης, είναι αγαπητό και λαοφιλές να προσφέρεται στη νύφη και στο γαμπρό ένα γλυκό φτιαγμένο με μέλι, σουσάμι και κυδώνια.
Κουφέτα
Στις μπομπονιέρες, ο αριθμός των κουφέτων είναι μονός. Τα φρέσκα αμύγδαλα έχουν μια γλυκόπικρη γεύση, που αντιπροσωπεύει τη γεύση της ζωής. Η επίστρωση της ζάχαρης προστίθεται με την ελπίδα ότι η ζωή για τους νεόνυμφους θα έχει περισσότερη γλυκύτητα από πικρία. Ο μονός αριθμός είναι αδιαίρετος, συμβολίζοντας πως οι δύο σύζυγοι θα μοιράζονται τα πάντα και θα παραμείνουν αχώριστοι. Κουφέτα, επίσης, φέρνει στην εκκλησία ο κουμπάρος, τα οποία τοποθετούνται στον ασημένιο δίσκο μαζί με τα στέφανα. Υπάρχει η πεποίθηση ότι, αν μια ανύπαντρη κοπέλα, μετά τη τελετή, πάρει μερικά κουφέτα από το δίσκο και τα βάλει κάτω από το μαξιλάρι της, θα ονειρευτεί εκείνη τη νύχτα τον άνδρα που θα παντρευτεί.
Καρύδια
Οι δύο μητέρες θα υποδεχτούν τους νεόνυμφους στο καινούργιο τους σπίτι με μέλι και καρύδια, που θα τους τα προσφέρουν με ασημένια κουτάλια. Έχουν διαλεχτεί τα καρύδια γιατί σπάνε σε τέσσερα μέρη, συμβολίζοντας το γαμπρό, τη νύφη και τις δύο οικογένειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου