Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Πώς να αναγνωρίσετε το κεχριμπάρι

Το κεχριμπάρι ανήκει στην ελληνική παράδοση από τα ομηρικά χρόνια. Τον καιρό του Λουκιανού, το κεχριμπάρι είχε μυθικές ιδιότητες και αποτελεί βασικό συστατικό σε ομοιοθεραπεία, αρωματοθεραπεία και θεωρείται σημαντικός καταλύτης για το ανθρώπινο σώμα από κάποιες φιλοσοφίες.

Το κεχριμπάρι οφείλει τη μυθική αυτή διάσταση κυρίως στη σπανιότητά του. Είναι απολιθωμένο ρετσίνι δέντρου ηλικίας τουλάχιστον 20 με 30 εκατομμυρίων ετών. Τα αποθέματα κεχριμπαριού παγκοσμίως είναι ελάχιστα και οι μόνες περιοχές με επιβεβαιωμένα κοιτάσματα κεχριμπαριού είναι η Βαλτική και η Πολωνία.

Στο εμπόριο τελευταία κυκλοφορούν κομπολόγια και κομμάτια κεχριμπαριού σε μεγάλες ποσότητες, οι οποίες είναι κυρίως αντίγραφα που πολλές φορές επαγγελματίες προωθουν ως γνήσιο κεχριμπάρι. Για να μπορέσετε να το αναγνωρίσετε πρέπει να λάβετε υπόψη σας τα εξής:

-Την αξιοπιστία του επαγγελματία που σας το διαθέτει. Αυτό είναι διαιίτερα σημαντικό και μπορεί να κριθεί μόνο από εσάς, τον αγοραστή.

-Την ονομασία του υλικού. Το κεχριμπάρι είναι το μόνο σωστό όνομα του γνήσιου υλικού. Πολλές φορές, επαγγελματίες (που μπορεί οι ίδιοι να μη μπορούν να επιβεβαιώσουν τη γνησιότητα) θα ονομάσουν το υλικό καχραμάν. Το καχραμάν είναι αντίγραφο κεχριμπαριού ή βρασμένο ρετσίνι.

-Την αντοχή του. Ξύστε τη χάντρα η το υλικό με το νύχι σας. Αν αφήσει πίσω σημάδι, τότε είναι αντίγραφο.

-Το αν δημιουργεί στατικό ηλεκτρισμό. Τρίψτε το υλικό έντονα με ένα μάλλινο πανί και μετά κολλήστε το σε μία χαρτοπετσέτα ή πλησιάστε το στα μαλλιά σας. Ο στατικός ηλεκτρισμός θα τα έλξει.

-Τη δοκιμασία της βελόνας. Ζεστάνετε μια βελόνα με ένα αναπτήρα και αγγίξτε το πυρωμένο μέταλλο πάνω στο κεχριμπάρι, η μυρωδιά που θα απελευθερωθεί πρέπει να θυμίζει έντονα λιβανιού.

Περισσότερες πληροφορίες για την αναγνώριση του κεχριμπαριού και την ιστορία του μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω βίντεο. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου