Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Αξιολογήστε την καθαρότητα των χρυσών κοσμημάτων από το σπίτι σας

Η σύγχρονη αντίληψη του χρυσού τον θέτει πλέον σαν πολυτέλεια, όχι σαν προϊόν. Οι υπεραυξήσεις στην τρέχουσα τιμή του χρυσού έχουν κάνει τα χρυσά κοσμήματα που υπάρχουν ήδη κατά πολύ πολυτιμότερα σε σχέση με πριν και την αγορά νέων χρυσών κοσμημάτων ακόμη πιο δύσκολη.

Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να σας δώσει πληροφορίες ώστε να εκτιμήσετε την καθαρότητα και την ποιότητα των χρυσών κοσμημάτων που έχετε στα χέρια σας.


Βήμα 1
Ιδιότητες του χρυσού
Πρέπει αρχικά να ξέρετε ότι αυτό το μαλακό μέταλλο είναι πολύ ελατό και ανθεκτικό στη διάβρωση και γενικά δεν προκαλεί αντιδράσεις στο δέρμα στην πλειοψηφία των ανθρώπων. Από οποιοδήποτε βιβλίο χημείας μπορείτε να μάθετε ότι ο χρυσός έχει σημείο τήξης τους 1.064 βαθμούς Κελσίου και το σημείο βρασμού στους 2808 βαθμούς κελσίου.
Δεδομένου ότι ο χρυσός είναι ένα πολύ μαλακός, ένα μίγμα  χαλκού, ασημιού, παλλάδιου και νικελίου χρησιμοποιείται κατά την επεξεργασία για να τον σκληρύνει. Ο χρυσός που βλέπετε στην χρυσά κοσμήματα σας είναι στην πραγματικότητα κράμα χρυσού. Το κράμα, και η σύνθεσή του, θα επηρεάσει το τελικό χρώμα του χρυσού - το νικέλιο π.χ. θα παράγει μία χροιά χρώματος πιο άσπρη από του χαλκού, του οποίου το χρώμα θα είναι κίτρινο. Βήμα 2
Ελέγχοντας τα καράτια και την καθαρότητα.
 
Η καθαρότητα του χρυσού μετριέται σε καράτια. Ο όρος καράτι επινοήθηκε εκατοντάδες χρόνια πριν στη Μέση Ανατολή. Ο αριθμός των καρατιών είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την αγορά (και την εκτίμηση) χρυσών κοσμημάτων, καθώς δείχνει το βαθμό καθαρότητας του μετάλλου.
Το καράτι ( εν συντομία ct), σας λέει πόσα μέρη χρυσού και πόσα μέρη άλλων μετάλλων είναι στο κράμα.Βσίζεται ουσιαστικά στην αναλογία του χρυσού, δηλαδή σε μέρη ανά χίλια που αποτελούν το κόσμημα. Για παράδειγμα, χρυσό 24 καρατίων θεωρείται ότι είναι 999.999 μέρη ανά χίλια. Ένα καράτι είναι ένα μέρος χρυσού για 24, ή 41,66 τμήματα για χίλια.
Επομένως, δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης και απόλυτη καθαρότητα του χρυσού. 22 καράτια χρυσού σημαίναι αναλογία  22/24 (όπου ο χρυσός αποτελεί 916.000 μέρη ανά χίλια ενώ άλλα μέταλλα αποτελούν τα 84 τμήματα). 18 καρατίων χρυσός είναι 18/24 αναλογία (χρυσός είναι 750 χιλιοστά  250 χιλιοστά άλλα μέταλλα). Ομοίως 14 χρυσά καράτια είναι 14/24 αναλογία ή 585.000 μέρη ανά χίλια με 415 τμήματα από άλλα μέταλλα. 9 καράτια σας έχει αναλογία: 9/24 (όπου ο χρυσός αποτελεί 375.000 μέρη ανά χίλια με άλλα μέταλλα να αποτελούν 625 τμήματα). Αυτό το σύστημα υπολογισμού δίνει το βάρος του καθαρού χρυσού που περιέχεται σε ένα κράμα.Βήμα 3
Συστήματα εκτίμησης με βάση οξέα και Ηλεκτρονικοί εξοπλισμοί εκτίμησης
Μπορείτε να δοκιμάσετε την καθαρότητα του χρυσού από το σπίτι  σας με τον κατάλληλο εξοπλισμό.


Τα συστήματα εκτίμησης με βάση οξέα αποτελούνται από μικρά δοχεία οξέων για εκτίμηση του χρυσού και πέτρες αφής (ή κάποιο παρόμοιο εργαλείο). Τα διαλύμματα οξέων σημειώνονται με διάφορους βαθμούς καρατίων, συνήθως 22K, 18K και 14K. Μια πέτρα αφής είναι συνήθως μία ειδική, ουδέτερη πέτρα που δε θα επηρρεάσει την ένδιεξη, αντιδρώντας με τα οξέα, ή ακόμη και ένα κομμάτι από μαυροπίνακα. Πάνω στην πέτρα αφής, πρέπει να τρίψετε το χρυσό κόσμημα, αφήνοντας ένα ίχνος του υλικού πάνω στην επιφάνειά της (επειδή η διαδικασία θα αφήσει σημάδια στο χρυσό, κάτε τη δοκιμή σε μία δυσιάκριτη θέση).
Στη συνέχεια τοποθετήστε μια σταγόνα, π.χ. 9K οξύ, ακριβώς πάνω στο ίχνος. Εάν δεν αντιδράσει, τότε είναι τουλάχιστον 9K. Χρησιμοποιήστε το επόμενο υψηλότερο οξύ (π.χ. 14Κ). Αν δεν αντιδράσει, τότε δοκιμάστε 18Κ οξύ. Καμία αντίδραση; Τότε ξέρετε ότι είναι τουλάχιστον 18 καράτια χρυσό. Εάν υπάρξει αντίδραση, τότε η περικοπή γίνεται καφέ, επομένως το χρυσό είναι λιγότερων καρατίων από τη δύναμη του οξέως που χρησιμοποιείτε. Συνεχίστε να εφαρμόζετε οξέα με μικρότερη δύναμη μέχρι να μην υπάρξει καμία αντίδραση.

                                                                         

Θυμίζουμε ότι οποιαδήποτε δοκιμή  χρυσού με χημικές ουσίες θα οδηγήσει σε απώλεια κάποιας μικρής ποσότητας χρυσού. Ο ηλεκτρονικός έλεγχος του χρυσού είναι μία μέθοδος πολύ πιο δημοφιλής τώρα τελευταία, καθώς η αγορά ηλεκτρονικών συστημάτων εξέτασης του χρυσού είναι οικονομική και μπορεί να επειτευχθεί με ελάχιστη έρευνα από μέρους του αγοραστή. 


Όποια μέθοδο και αν χρησιμοποιήσετε, είναι σημαντικό να ξέρετε ότι οι μέθοδοι εκτίμησης ξεχωρίζουν τότο την καθαρότητα, όσο και την ποιότητα του χρυσού.

 
Βήμα 4
Σήμα γνησιότητας του χρυσού
Και τώρα περνάμε στη σφράγιση του χρυσού. Πολλές φορές η σφράγιση ονομάζεται Hallmark. Είναι μια πιστοποίηση της καθαρότητας του χρυσού. Παρατηρείται κυρίως σε χρυσά κοσμήματα που προέρχονται από τη Μεγάλη Βρεττανία και τις αποικίες της (Καναδάς, ΗΠΑ, Ινδία, Αίγυπτος κλπ) από τις αρχές του 20ου αιώνα και άρχισε να χρησιμοποιείται στην Ελλάδα από τη δεκαετία του '50 και μετά σα μέτρο πιστοποίησης. Αν δεν σημειωθεί, τουλάχιστον από εδώ και στο εξής θα εξασφαλιστεί αυτό το σήμα για το κόσμημα σας. Η σφραγίδα του κοσμήματός σας αποτελείται από δύο στοιχεία:

   
Το σύμβολο του κατασκευαστή (ισχύει για κοσμήματα από μεγάλες φίρμες κατασκευαστών, όπως και για παλιότερα κοσμήματα, που τότε συμβόλιζαν το οικόσημο του κατασκευαστή)
   
Τα Καράτια (π.χ. Κ14)    Η σήμανση γίνεται είτε ένσκαπτη (μέσω σφραγίδων) ή με χάραξη μέσω λέιζερ. Σκοπός της είναι η προστασία των καταναλωτών. Η έννοια του σήματος αυτού είναι αρχικά σαν εγγύηση της καθαρότητας και σαν απόδιεξη της αξιοπιστίας του κατασκευαστή.
Αν και η σφραγίδα είναι αξιοπιστο σύμβολο αυθεντίας, η εφαρμογή της δεν έχει ολοκληρωθεί από όλες τις απόψεις.  Να είστε προσεκτικοί. Κατά την αγορά χρυσού ελέγξετε οι ίδιοι εάν δεν είστε απόλυτα σίγουροι ή ζητήστε να ελεγχθεί το κομμάτι από έναν επαγγελματία. 

Mερικά ακόμη χρήσιμα βίντεο:Πώς να χρησιμοποιήσετε το ηλεκτρονικό σύστημα εκτίμησης του χρυσούΑπλοποιημένοι οδηγοί να ξεχωρίσετε πραγματικό από ψεύτικο χρυσό (Real gold vs fool's gold)

5 σχόλια:

 1. θελουμε να μαθουμε και πως υπολογιζουμε την αξια σε ευρω παρακαλω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
  2. απο τα λιγα που ξερω απο τα νεα στις ειδησεις για το χρηματιστηριο, σε γενικες γραμμες η τιμη του χρυσου (καθαρου χρυσου 24 καρατιων) αγγιζει ενιοτε τα 1,200 δολαρια η ουγγια, που ισουται με 28.5 γραμμαρια.

   Διαγραφή
 2. Για σας θα ήθελα την βοήθεια σας. Μου έχει σταλεί μια προσφορά για την μετάφραση αλλά δεν γνωρίζω την ορολογία των χρυσοχόων.
  Μήπως μπορείτε να μου βοηθήσετε με την μετάφραση. Κάποιες λέξης βρήκα αλλά τα υπόλοιπα δεν μπορώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πάντως μπράβο σας για τα άρθρα σας.Γιατί μας ανοίγεται τα μάτια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή