Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Μαργαριτάρια: Αγοράζοντας κοσμήματα με προϋπολογισμό (Μέρος Δεύτερο)

To υλικό πολλών μύθων, σύμβολο της κλασσικής ομορφιάς στο κόσμημα και, φυσικά, σύμβολο πλούτου και εξουσίας, τα μαργαριτάρια έχουν πλέον, μέσω τνω εκτεταμένων και μαζικών τους καλλιεργειών, περάσει στη μαζική κατανάλωση. Ο Καθένας μας μπορεί με άνεση να αποκτήσει ένα μαργαριταρένιο κολιέ και να αναγνωρίζει με λίγα απλά βήματα, την ποιότητα και την αξία του, ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν ξοδεύει τα λεφτά του άσκοπα.

Η εκτίμηση των μαργαριταριών δεν είναι ζήτημα μεθόδου, όπως με τις πέτρες, καθώς δεν ομοιάζουν μεταξύ τους. Η ποιότητά τους, επομένως, καθίσταται δύσκολη να κριθεί. Όταν αξιολογείτε την ποιότητα των μαργαριταριών σας, πρέπει να τα εξετάσετε με ιδιαίτερη προσοχή για να καθορίσετε εάν ένα άτυπο σχήμα ή σημάδι είναι απλώς ένα διακριτικό στοιχείο ή ένα πραγματικό ελάττωμα στο μαργαριτάρι. Επειδή τα καλλιεργημένα μαργαριτάρια σχηματίζονται κατά τον ίδιο τρόπο όπως και τα φυσικά - ερεθίζοντας ένα στρείδι με έναν κόκκο άμμου - έχουν μια ομορφιά, λάμψη και βάθος που δεν έχυν τα εργοστασιακά τους αντίγραφα (πέρλες). Αν και είναι καλύτερο να πάρετε γνώμη για την ποιότητα και τη φύση των μαργαριταριών από εξειδικευμένους κοσμηματοπώλεις πριν προχωρήσετε στην επένδυση σας σε μαργαριτάρια, μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για την ποιότητα των μαργαριταριών χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες οδηγίες.

ΟδηγίεςΠράγματα που θα χρειαστείτε

    
Μεγεθυντικό φακό ή μικροσκόπιο

      1
Μπορείτε να δείτε ότι αυτά τα μαργαριτάρια έχουν μια πολύ μεγάλη λαμπρότητα από τον τρόπο που λάμπουν και να αντανακλούν το φως




        
Ψάξτε για ατέλειες. Η ιδιότητα ενός μαργαριταριού να αντανακλά το φως ονομάζεται λάμψη. Μαργαριτάρια πολύ υψηλής ποιότητας θα ανακλάσουν το είδωλό σας στην κυρτή τους επιφάνεια, ενώ χαμηλής ποιότητας και ψεύτικα μαργαριτάρια τείνουν να έχουν μια ματ, ομοιόμορφα λευκή εεπιφάνεια που δεν εκπέμπει λάμψη. Όσο λαμπερότερο το μαργαριτάρι και πιο ξεκάθαρη είναι η αντανάκλαση, τόσο πιο πολύτιμο πιθανό να είναι.
      
 
       2 Εξετάστε την επιφάνεια.
Δεδομένου ότι τα μαργαριτάρια σχηματίζονται από μια φυσική διαδικασία μέσα σε ένα στρείδι, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ένα, πόσο μάλλον μια σειρά, άψογα μαργαριτάρια. Τα περισσότερα μαργαριτάρια έχουν κάποιους επιφανειακούς αποχρωματισμούς , εξογκώματα ή λάκκους στις επιφάνειές τους. Μπορείτε να αισθάνθείτε ή να δείτε αυτές τις ανωμαλίες, κρατώντας τα μαργαριτάρια στο χέρι σας, ή εξετάζοντάς τα τους κάτω από ένα μικροσκόπιο ή μεγεθυντικό φακό. Όσο λιγότερες επιφανειακές ατέλειες, τόσο πολυτιμότερα τα μαργαριτάρια.
       



         3  Αξιολογήστε το σχήμα. Όσο στρογγυλότερο το μαργαριτάρι, το πολυτιμότερο είναι. Ωστόσο, αν διαπιστώσετε ότι το μαργαριτάρι σας είναι απόλυτα στρογγυλό - μια εξαιρετικά ασυνήθιστη μορφολογία - σίγουρα θα πρέπει να ελεγχθεί πριν να το αγοράσετε, καθώς είναι εξαιρετικά σπάνια.
        
 



         4 Μετρήστε τη διάμετρο. Όσο μεγαλύτερο είναι το μαργαριτάρι, γενικά τόσο πολυτιμότερο είναι. Οι 'ρίζες' των μαργαριταριών τείνουν να έχουν διάμετρο 1 χιλιοστού ή και λιγότερο, ενώ των μαργαριταριών Νότιας Θάλασσας  μπορεί να φτάσουν ως τα 20 χιλοστά. Είναι πολύ δύσκολο για ένα στρείδι να σχηματίσει ένα μαργαριτάρι πάνω από 5 χιλιοστά, έτσι μόλις τα μαργαριτάρια υπερβαίνουν αυτό το μέγεθος αυξάνεται εκθετικά η αξία τους.
        


 

          5  Τα
ροζ μαργαριτάρια έχουν όλα τα ίδια βασικά χρώματα, μέγεθος και σχήμα, γεγονός που καθιστά τη σειρά πιο πολύτιμη

        
Βαθμολογήστε την ομοιομορφία. Εάν αγοράζετε μια σειρά από μαργαριτάρια, τότε είναι πολύ σημαντικό να ταιριάζουν στο μέγεθος, σχήμα και χρώμα. Οι τρυγητές των μαργαριταριων πρέπει να κοσκινίσουν περίπου 10.000 μαργαριτάρια για να δημιουργήσουν μια ομοιόμορφη σειρά μαργαριταριών, έτσι όσο πιο ομοιόμορφα είναι εμφανισιακά τα μαργαριτάρια, τόσο υψηλότερη είναι η ποιότητα του κοσμήματος. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι είναι μπόρει να υποδηλώνει εξίσου υψηλής αξίας ή ψεύτικα μαργαριτάρια, καθώς εργοστασιακά παραγόμενα μαργαριτάρια μπορούν εύκολα να αναπαραχθούν σε μεγάλους αριθμούς.



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου