Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Αγοράζοντας Κοσμήματα με προϋπολογισμό (Μέρος Πρώτο: Γενικές Οδηγίες)

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα διαμάντια είναι ο καλύτερος φίλος ενός κοριτσιού, υπάρχουν φορές που μπορεί να ψάχνετε κάτι διαφορετικό. Μπορεί να θέλετε κάποιο εντυπωσιακό κόσμημα για να τονίσετε μια ειδική στολή ή απλά να τα φοράτε σε καθημερινή βάση. Πριν προχωρήσετε σε τέτοια αγορά, θα πρέπει να αξιολογήσετε τις επιλογές των κοσμημάτων σας για να βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει το κομμάτι που είναι σωστό για σας. Σημαντικός παράγοντας στην αγορά είναι το ποσό που θέλετε να διαθέσετε, ώστε να είστε σίγουροι ότι θα έχετε την καλύτερη απόδοση για την αγορά σας, που θα απολαμβάνετε για τα επόμενα χρόνια. Εάν υπολογίζετε σε μια σημαντική επένδυση, όπως ένα δαχτυλίδι αρραβώνων, τότε πρέπει πάντα να συμβουλευθείτε έναν αξιόπιστο εκτιμητή ή εκτιμητή ορυκτών πετρών πριν από την αγορά ώστε να εξασφαλίσετε την αξία της αγοράς σας.
Πράγματα που θα χρειαστείτε:


    
Μεγεθυντικό φακό
    
Καλή πηγή φωτός

        
1
Κοσμήματα για καθημερινή ένδυση μπορούν να αγοραστούν για 5 έως 10 ευρώ και είναι εντυπωσιακά. Αν τα κομμάτια συμπληρώνουν το στυλ σας, τότε μπορείτε με μεγάλη άνεση να προχωρήσετε στην αγορά.

       
       
Θέστε ένα όριο εξόδων. Η έκτασή του, το ποσό των χρημάτων δηλαδή που σκοπεύετε να δαπανήσετε θα ορίσουν και τον τύπο του κοσμήματος που σκοπεύετε να αγοράσετε. Ενώ θα πρέπει πάντα να θέσετε τα κριτήριά σας για αγορά κοσμημάτων οποιασδήποτε ποιότητας, η αγορά κοσμημάτος αξίας 5 ευρω απαιτεί πολύ λιγότερη αξιολόγηση από ένα κομμάτι αξίας 5.000 ευρώ. Εάν ο προϋπολογισμός σας είναι κάτω από 20 ευρώ, δε χρειάζεστε τη γνώμη ενός πραγματογνώμονα, αλλά αποκλειστικά τη δική σας άποψη και γούστο, βασισμένο στις ανάγκες σας.


        Αν η αγορά σας αφορά ένα κατά πολύ μεγαλύτερο ποσό, που μπορεί και να σας οδηγήσει στην επιστροφή στο κατάστημα αν δεν είστε ικανοποιημένοι με τη αγορά, τότε απαιτείτι φυσικά μια καλύτερη αξιολόγηση με βάση τις ανάγκες σας ή/και έναν πραγματογνώμονα.
      

 
    2   Εξετάστε τις πέτρες.Αν οι πέτρες είναι από κρύσταλλο ή  πολύτιμους λίθους, τότε βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ρωγμές ή γρατσουνιές στην επιφάνειά τους. Η επισκευή και διόρθωση κοσμημάτων μικρής αξίας μπορεί να αποβεί πολύ ακριβότερη και ακόμη και τα κοσμήματα εγάλης αξίας μπορεί να δείχνουν κατώτερης ποιότητας υπό αυτές τις προϋποθέσεις. Εάν σκέφτεστε να προχωρήσετε στην αγορά διαμαντιών, ή άλλων φυσικών πολύτιμων λίθων, τότε θα πρέπει να ζητήσετε να δείτε τις καταχωρίσεις τους και να την πιστοποίηση γεμολόγου ή εκτιμητή κοσμήματος ώστε να εξηγηθείει η φύση των ελαττωμάτων τους.






        
3        Μερικά ασφαλιστήρια συμβόλαια δεν καλύπτουν την απώλεια πέτρών, αν απώλειά τους προέρχεται από προβληματικό 'δέσιμο', επομένως βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει αυτή την πτυχή του κοσμήματος σας πολύ προσεκτικά.

        
Ελέγξτε την τοποθέτηση της πέτρας. Μια ανεπαρκής τοποθέτηση μπορεί να αποδειχθεί σοβαρό πρόβλημα, δεδομένου ότι ένα ανεπαρκώς προσεγμένο δαχτυλίδι - ή, ακόμη χειρότερα, μια απροσεξία από μέρους του τεχνίτη- θα ζημιώσει την επένδυσή σας Πατήστε το πάνω μέρος της πέτρας για να δείτε αν κινείται, και αν το κατάστημα θα σας αφήσει να δοκιμάσετε τα δαχτυλίδια, κουνήστε τα δάχτυλά σας σαν να κυματίζουν για να δείτε αν μπορείτε να αισθανθείτε τις κινήσεις που μπορεί να υποδεικνύουν μια χαλαρή τοποθέτηση. Είναι σημαντικό να ελέγχετε τη ρύθμιση για κάθε τύπο κοσμημάτων που περιέχουν πολύτιμες πέτρες - όχι μόνο δαχτυλίδια.
        

        4     
Αξιολογήστε το μέταλλο κατασκευής. Αν το κόσμημα δεν είναι κατασκευσμένο από ευγενές μέταλλο, είναι πιθανόν να μην ενδείκνυται για καθημερινή χρήση, διότι στο πίσω μέρος του κομματιού σύντομα θα φθαρεί και θα εκθέσει τα μέταλλα, που μπορεί να στιγματίσουν το δέρμα σας.
      
      
5       Ελέγξτε την εγγύηση. Σχετικά εκτεταμένες και μερικώς δαπανηρές, οι προαιρετικές εγγυήσεις καλύπτουν την τυχαία απώλεια, την κλοπή και άλλα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε με το κόσμημα σας. Πριν αγοράσετε, μάθετε τι είδους εγγύηση συμπεριλαμβάνεται στην αγορά σας και για πόσο καιρό σας καλύπτει. Αν αισθάνεστε ότι η εγγύηση αυτή αποτελεί αναγκαία δαπάνη, τότε να είστε σίγουροι ότι θα σας παρέχει επαρκή κάλυψη προστασία.
       
  

    6      Λάβετε υπόψη σας για ποιές περιστάσεις θέλετε να φορέσετε το κομμάτι. Είναι για καθημερινή ένδυση ή για επίσημη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου