Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Συντήρηση κοσμημάτων: Γυάλισμα

   Ας ξεκινήσουμε από την θεωρία. Το ασήμι οξειδώνεται μόνο επιφανειακά, δηλαδή η σκουριά του ασημιού δεν προχωράει στο εσωτερικό του μετάλλου για να το καταστρέψει όπως π.χ., στο σίδηρο. Ο λόγος που οξειδώνεται το ασήμι είναι ένας και μόνο. Η επαφή του μετάλλου με το θειάφι (θείον). Το θειάφι ενώνεται με το ασήμι και σχηματίζει ένα άλας, τον θειούχο άργυρο Ag2S. Το άλας αυτό έχει μαύρο χρώμα και όταν σχηματιστεί στην επιφάνεια του ασημιού δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ το οποίο εμποδίζει την περαιτέρω οξείδωση. Θειάφι υπάρχει σε μικρές ποσότητες στον ατμοσφαιρικό αέρα, υπό μορφή ενός αερίου του διοξειδίου του θείου, SO2. Τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και ο καπνός του τσιγάρου, περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες SO2, οπότε στις μεγάλες πόλεις και στους χώρους που υπάρχουν καπνιστές η οξείδωση των ασημένιων αντικειμένων είναι ταχύτερη.









  Όσον αφορά την συντήρηση των καθαρών ασημένιων σκευών, η καλύτερη συμβουλή είναι η χρήση. Για παράδειγμα τα μαχαιροπήρουνα είναι πολύ καλύτερο να τα χρησιμοποιούμε καθημερινά, αντί να τα έχουμε κλεισμένα στο συρτάρι. Τα διακοσμητικά αντικείμενα, κηροπήγια κ.λ.π. από καιρού εις καιρόν τα τρίβουμε ελαφρά με μία απλή βαμβακερή φανέλα, ή ακόμη καλύτερα με τα ειδικά εμποτισμένα πανιά που πουλάνε στα super market και προορίζονται ακριβώς για τον καθαρισμό των ασημικών. Είναι πολύ προστατευτικό για τα ασημένια σκεύη αν έχουμε τη δυνατότητα να τα αποθηκεύουμε σε κλειστό χώρο όπως για παράδειγμα σε μία βιτρίνα στο σαλόνι του σπιτιού. Για την περίπτωση αυτή κυκλοφορούν στο εμπόριο πανάκια εμποτισμένα με ειδικό υγρό που δεσμεύει το θειάφι της ατμόσφαιρας στο εσωτερικό της βιτρίνας. Αν υπάρχει ένα τέτοιο πανάκι καθυστερεί πολύ το μαύρισμα του ασημένιου σκεύους. Δεν πρέπει να αποθηκεύουμε τα ασημένια σκεύη σε πλαστικές σακούλες ούτε να τα καλύπτουμε με την πλαστική μεμβράνη της κουζίνας. Τα υλικά αυτά περιέχουν θειάφι και μαυρίζουν το ασήμι. Αν πρέπει να καλύψουμε τα ασημένια σκεύη προτιμότερα είναι τα βαμβακερά πανιά.

Τα μυστικά του καθαρισμού των ασημικών χρησιμοποιώντας τεχνικές του «νοικοκυριού» μπορεί να σας εκπλήξει, αλλά οι συγκεκριμένες τεχνικές είναι εύκολες, δοκιμασμένες και αληθινές!
Για μικρά ασημικά:
H καλύτερη λύση είναι η άσπρη οδοντόκρεμα. Βάλτε μία μικρή ποσότητα στο δάχτυλό σας και τρίψτε το στη θαμπάδα. Μπορείτε επίσης να τα γυαλίσετε χρησιμοποιωντας απλό υγρό πιάτων ή κρεμοσάπουνο.

Εάν τα ασημικά σας είναι μεγάλα

1. Προετοιμάστε τον εξοπλισμό σας.

γυάλισμα ασημικώνΤο πρώτο βήμα είναι να βάλετε μέσα σε ένα σκεύος μαγειρικό, αλουμινόχαρτο και να προσθέσετε αρκετό νερό έτσι ώστε να καλύψετε πλήρως την ποσότητα ασημικού που θέλετε να καθαρίσετε.

Χρησιμοποιήστε μικρό σκεύος εάν θέλετε να καθαρίσετε κοσμήματα αλλά αυτή η μέθοδος «πιάνει» το ίδιο καλά και για μεγαλύτερα ασημικά όπως πιατέλες ή βραστήρες, με την προϋπόθεση ότι διαθέτετε μεγάλο σκεύος που θα χωρέσει αρκετή ποσότητα νερού ώστε να βυθίσετε εξ’ ολοκλήρου το ασημικό!


2. Ανακατώστε τη σόδα φαγητού μέσα στο νερό στο σκεύος.

ασημικάΚανα-δυο κουταλιές σόδα είναι αρκετές για μικρά κομμάτια ασημικών σε μικρό σκεύος, αλλά θα χρειαστείτε μία κούπα ή δύο για μεγαλύτερα κομμάτια και περισσότερο νερό.

Όσο η μαγειρική σόδα διαλύει, ανάψτε το μάτι της κουζίνας πάνω στο οποίο βρίσκεται το σκεύος και περιμένετε μέχρι να βράσει το νερό.


3. Προσθέστε το αμαυρωμένο ασήμι.

Μόλις το νερό αρχίζει να βράζει, μπορείτε να βγάλετε το σκεύος από τη φωτιά και να ρίξετε τα ασημικά στο βραστό νερό.καθάρισμα θαμπάδας Βεβαιωθείτε ότι το ασήμι βρίσκεται σε άμεση επαφή με το αλουμινόχαρτο.

Η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά, αλλά δε θα πάρει πολλή ώρα μέχρι να αρχίσετε να βλέπετε μικροσκοπικά κίτρινα ή μαύρα λέπια στο νερό, ή να παρατηρείτε ότι το αλουμινόχαρτο μαυρίζει.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το καυτό διάλυμα της σόδας και του νερού διαχωρίζει το θείο από το ασήμι και το μετατρέπει σε αλουμίνιο.

Αυτή η οικιακή πρακτική του καθαρισμού των ασημικών έχει το πλεονέκτημα ότι το θείο χημικά ελκύεται περισσότερο από το αλουμίνιο απ’ ότι το ασήμι.


4. Χρησιμοποιήστε λαβίδες για να βγάλετε τα ασημικά από το σκεύος.

μαύρισμαΜπορείτε ακόμα να τα βγάλετε από το διάλυμα πολύ γρήγορα για να έχετε μία καλύτερη άποψη στην πρόοδό σας. Μόνο να φέρεστε απαλά και να αποφύγετε να γρατσουνίσετε το ασήμι.

Όταν δείτε ότι τα ασημικά είναι καθαρά, θα πρέπει να τα ξεβγάλετε με καθαρό νερό έτσι ώστε να φύγουν οποιαδήποτε ίχνη από τη μαγειρική σόδα, μετά να τα στεγνώσετε με ένα καθαρό και απαλό πανί.


Μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι μπορείτε να απομακρύνετε ακόμα περισσότερη θαμπάδα με το να τρίψετε το ασημικό με το πανί σε οποιαδήποτε σκούρη κηλίδα που επιμένει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου