Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Πώς αναγνωρίζετε τις χρυσές λίρες

 Αυτή είναι μία τυπική χρυσή λίρα, αν και πολλές παραλλαγές της υπάρχουν στην κατοχή ιδιοκτητών. Πολλοί ιδιοκτήτες μάλιστα απασχολούνται με τη διαδικασία της αναγνώρισης της αυθεντικότητάς τους και με την αξία τους.

Στο άρθρο αυτό, θα σας δείξουμε πώς να αναγνωρίσετε αν έχετε στην κατοχή σας μια αυθεντική χρυσή λίρα. Για να μάθετε την τρέχουσα αξία των λιρών, απευθυνθείτε στο site της Τράπεζας της Ελλάδος (http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Markets/LIRA/default.aspx)

Διαδικασία αναγνώρισης:
1-Αν αγοράσατε τη λίρα, βεβαιωθείτε πρωτίστως για το ποιόν του πωλητή. Αν αγοράσατε τη λίρα από επαγγελματίες που μπορεί να μην εμπιστεύεστε ή από άλλο ιδιοκτήτη, είναι καλό να σκεφτείτε την απόφασή σας προσεκτικότερα. Αν πάλι κληρονομήσατε τη λίρα από συγγενή ή σας δόθηκε σα δώρο, η αναγνώριση της αυθεντικότητας μπορεί να είναι μια απλή τυπικότητα.

2-Αγοράστε μία ζυγαριά ακριβείας. Ζυγαριές ακριβείας χειρός υπάρχουν στο εμπόριο και η τιμή τους ξεκινά από 10 ευρώ. Η ζυγαριά πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα δεκαδικό ψηφίο στον υπολογισμό βάρους

3-Ζυγίστε τη λίρα. Η λίρα πρέπει να ζυγίζει ΑΚΡΙΒΩΣ 8 γραμμάρια. Ο λόγος είναι ότι μόνο το καθαρό χρυσό μπορεί να επιτύχει ακριβώς αυτό το βάρος με βάση τις διαστάσεις της λίρας. Κάλπικες λίρες ζυγίζουν λιγότερο. Αν η ζυγαριά ακριβείας δε δείξει αμέσως το ακριβές βάρος, περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να σταθεροποιηθεί ή ένδειξη.

4-Αν ισχύουν όλα τα παραπάνω και έχετε μία αυθεντική λίρα, μπορείτε να βρείτε παραπάνω πληροφορίες για την προέλευσή της από το internet, πληκτρολογώντας στο google το σειριακό αριθμό τύπωσης της λίρας που είναι στο πίσω μέρος της, όπως επίσης και την ημερομηνία κατασκευής της που αναγράφεται μπροστά.

Τέλος, η τιμή αγοράς και πώλησης λιρών ορίζεται μόνο από την Τράπεζα της Ελλάδος. Φροντίστε να ενημερωθείτε πριν προχωρήσετε.

5 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για το blog σου! έχεις αναρτήσει πολύ ενδιαφέροντα άρθρα και με έχουν βοηθήσει να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου πάνω στο αντικείμενο, συνέχισε έτσι!
    Θα ήθελα επίσης να κάνω μια επισήμανση στο κείμενο σου σχετικά με τις χρυσές λίρες. Δεν υπάρχει χρυσή λίρα που να ζυγίζει ακριβώς 8 γραμμάρια, το βάρος τους κυμαίνεται από 7,940 έως περίπου τα 7,990 γραμμάρια για τις λίρες Αγγλίας και από τα 7,000 έως 7,940 για τις λιποβαρής και τις λίρες διαφορετικού τίτλου.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το γνωρίζω αυτό, αλλά μια απλή ζυγαριά εμπορίου με ένα δεκαδικό ψηφίο συνήθως στοργγυλοποιεί τον αριθμό, οπότε αυτή θα είναι η ένδειξη που θα δείτε.

      Η επεξήγηση είναι παρόλα αυτά πολύ χρήσιμη και σε ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  2. Γεια σας. Εχω λιρα κοπης 2011 μηπως ειναι καλπικη? Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σας έχω2 λίρες χωρίς ημερομηνία και. Ο. Άγιος Γεώργιος δεν φενεται καθαρά είναι καλπικη?
    Και αν ναι μπορεί να έχει κάποια Περιεκτικοτητα σε χρυσο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή