Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Τεχνική κοσμημάτων: Νιέλλο

ΝΙΕΛΛΟ (Niello)

Είναι μία τεχνική που χρησιμοποιείται  για επιφανειακή διακόσμηση των μετάλλων. Ετυμολογικά η λέξη προέρχεται  από την λατινική λέξη nigellum, που θα πει μαύρος. Για την εφαρμογή του νιέλλο χαράζουμε στην επιφάνεια ενός  μεταλλικού αντικειμένου, ένα διακοσμητικό θέμα. Εν συνεχεία γεμίζουμε την χαραγμένη περιοχή με το κράμα νιέλλο το οποίο είναι μία σκόνη. Το αντικείμενο μαζί με το νιέλλο, μπαίνει στο φούρνο και ψήνονται όλα μαζί στους 1000ο C,μέχρι το νιέλλο να ομογενοποιηθεί και να γίνει ένα σώμα με το αντικείμενο. Τότε, η χαραγμένη περιοχή του αντικειμένου, έχει πάρει το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα του νιέλλο. Το κράμα νιέλλο αποτελείται από θειάφι, χαλκό, ασήμι και μόλυβδο.

Δείγματα αντικειμένων με νιέλλο βρέθηκαν σε ανασκαφές στη Αίγυπτο, και σε τάφους στις περιοχές που εξαπλωνόταν ο  Μυκηναϊκός  πολιτισμός.  Οι  Ρωμαίοι και οι Πέρσες επίσης γνώριζαν αυτή την τεχνική. Το νιέλλο  βρήκε μεγάλη ανάπτυξη στην Αναγεννησιακή Ευρώπη του 15ου αιώνα, που εφαρμοζόταν στη διακόσμηση των πανοπλιών. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ανανεωμένο ενδιαφέρον για τη χρήση της τεχνικής στην κοσμηματοποία. Στην πρόσφατη παράδοση της Ελληνικής χρυσοχοΐας, στην Ήπειρο  και τα Ιόνια νησιά, οι  τεχνικές για το χρωμάτισμα των κοσμημάτων με μαυρο χρώμα ονομάζονταν «σαβάτι».


  
 Λεπτομέρειες από ασημένια σκεύη που περιέχουν ενθέσεις από νιέλλο. Βρέθηκαν στό παλάτι του Νέστορα στην Πύλο και σήμερα φιλοξενούνται στο Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου